Lieve vrienden,
Achter in onze tuin staat een hele oude Zeeden. Waarschijnlijk zo rond 1930 geplant. Een hoge kale stam met een enorme kruin gevormd door net zulke enorme takken.
Veel dennenappels rapen we altijd aan het eind van de zomer. Emmers vol.
Zolang ik me kan herinneren woont er een ekster-paartje in die boomkruin. De eksters zijn monogaam en tamelijk honkvast. In de boom zijn ze onzichtbaar, maar altijd hoorbaar aanwezig.
Van alles wat ze te pakken kunnen krijgen bouwen ze ieder jaar hun nest. Misschien maken ze wel een uitbouw, maar dat kan ik vanaf de grond niet zien.
Vaak bouwen ze een ander nest in dezelfde boom met materiaal van het oude nest. Soms bouwen ze zelfs een fop nest, heb ik me laten vertellen. Een nest is ongeveer 70 cm hoog en heeft een gemiddelde doorsnee van 35-45 cm.
Als je dat in je achterhoofd houdt kun je je voorstellen hoe groot en hoog die boom is. En wat een werk die beesten eraan hebben.
De eksters verdedigen “hun territorium “, met alles wat ze in zich hebben. Ze verjagen de kauwtjes en de enkele kraai.
Enkele jaren geleden had ik een aantal stenen eieren ter decoratie op de tuintafel liggen. Opeens was er één verdwenen. Ik zag de volgende dag hoe een ekster een ander ei tussen de snavel klemde. Door het gewicht van het steen moest hij het laten vallen.
Een beeldje van een winterkoninkje werd door Dexter, zoals wij hem noemen, zo vaak hardhandig op de grond gesmeten, dat er een stukje van het vleugeltje en snaveltje afbrak. Zo, vijand uitgeschakeld.
Door de warmte van de afgelopen dagen waren we gedwongen met de balkondeuren open te slapen. Omdat we normaal rolluiken voor de deuren hebben, horen we de geluiden van de dageraad nooit.
Nu, bij de eerste streep daglicht, kraaide de haan van de buren. Er volgde een schreeuw van een meeuw en al snel hoorden we gekwetter, gemurmel en gepiep van de eksters. Heel herkenbaar maar best veel geluid. Zouden er jongen zijn?
Meestal legt een ekster 4-8 eieren per leg.
Het vrouwtje broedt, de man voedt. Het zijn aaseters en ze plunderen graag nesten van andere vogels. Soms nemen ze zelfs het hele nest met jongen mee, zoals een keer een nestje met twee roodborstjes uit mijn hanging basket.
Zondagmorgen tijdens het ontbijt zat er een jonge ekster voor de schuifpui en nog één en nog één. Hun vleugels nog niet volgroeid. Dexter en Dextra bleven op een afstandje de boel trots in de gaten houden. Een mierennest werd geïnspecteerd en leeggepikt want de jongen eten nog van de grond en er werd wat bij ons naar binnen gekeken. Waarschijnlijk kwamen ze zich even voorstellen als de nieuwe bovenburen.
In ieder geval showden de ouders hun kroost. Prachtig. Drie jonge Eksters. Ze vlogen terug naar de Den. In het nest zullen ze niet meer terecht kunnen, maar waar ze wel heen gaan zal ik nooit weten. Ze blijven in de buurt. Dat staat vast.
Misschien nemen ze ooit de plek in van hun ouders in de hoge Zeeden in onze tuin.
Ik hoop dat het ze goed gaat.
Met een groet in vogelvlucht,
Rietje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten